Лише спроможні ОТГ підтримують життєдіяльність регіонів при спалаху коронавірусу COVID-19, – експерти

20.04.2020

Якими стали наслідки лобізму при формуванні перспективних планів? Чи вдасться ухвалити зміни у Конституції України в сфері децентралізації? Що робити з районами: ліквідувати чи скоротити кількість? Про це говорили учасники онлайн-заходу “Регіональне обговорення реформ: на шляху до Вільнюса” на тему реформи децентралізації, організованого Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ 2 квітня.

В умовах спалаху коронавірусу COVID-19 і карантину життєдіяльність міст і сіл підтримують саме спроможні об’єднані територіальні громади (ОТГ), забезпечуючи людей елементами захисту. На цьому наголошує науковий директор Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук.

Презентуючі драфт галузевого аналітичного брифу “Децентралізація”, він назвав головні виклики у цій сфері:

  • лобізм при формуванні перспективних планів;
  • відсутність діалогу з регіональними елітами та політичними партіями;
  • прив`язка майбутніх чергових місцевих виборів та виборів на окупованих територіях Донбасу;
  • фінансові проблеми;
  • інституційні проблеми.

Рекомендації щодо пріоритетних дій на 2020–2021 роки:

  • Посилити спроможності інституцій: комплектування ОДА та РДА кваліфікованими кадрами, затвердження нової сітки окладів працівників органів місцевого самоврядування. 
  • Ухвалити законопроект № 2653 “Про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.
  • Не прив’язувати завершення реформи до внесення змін до Конституції України. 
  • Ухвалити Закон “Про державне стратегічне планування”, який має зняти суперечності в стратегічному плануванні, що здійснюється різними міністерствами. 
  • У 2020 році завершити формування системи стратегічних планувальних документів – Національної стратегії розвитку України, Державної стратегії регіонального розвитку, Генеральної схеми планування території України, регіональних стратегій розвитку. 

Лобізму при формуванні перспективних планів не вдалося повністю позбутися через вплив деяких політичних сил і політичних ігор на рівні регіонів. Про це говорив народний депутат, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін

Помилкою при підготовці законопроекту № 2598 “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)” нардеп назвав брак комунікації. 

“Цей законопроект не був поганим, але помилкою влади була відсутність комунікації з асоціаціями та експертним середовищем. Добре, що громадськість включилися у дискусію”, – каже Безгін. 

Також він відкинув можливість прив`язки майбутніх місцевих виборів з виборами на окупованих територіях Донбасу.

“Місцеві вибори через карантин можуть не розпочатися у запланований строк – 25 жовтня 2020 року, не кажучи вже про вибори в ОРДЛО”, – резюмує депутат. 

Експерт з політики та місцевого розвитку Олександр Солонтай запропонував спочатку провести вибори на підконтрольній частині Донбасу, адже у деяких населених пунктах місцеві вибори відбулися вже  10 років тому. 

Через лобізм при формуванні перспективних планів не вдалося створити спроможні райони, вважає експерт з питань децентралізації Юрій Ганущак.

“У таких областях, як Кіровоградська та Івано-Франківська, феодалізм просто зашкалює”, – говорить експерт.

“Регіональний рівень виявився неспроможним впоратися з ситуацією навколо коронавірусу, спроможні лише деякі громади”, – додає він. 

Ганущак прогнозує відсутність змін у Конституції України в сфері децентралізації через недовіру до влади в сфері ухвалення цих змін. 

Але з ним не погоджується голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

“Маємо шанс отримати добрий проект закону змін до Конституції, враховуючи прозорий процес обговорення з експертним середовищем, який розпочався кілька місяців тому”, – вважає Коліушко. 

За його словами, у сфері децентралізації на субрегіональному рівні експерти підтримують ліквідацію районів або скорочення їхньої кількості: існуючі 490 районів трансформувати у 110. 

“Експертне середовище здебільшого виступає проти створення дрібних районів до 150 тисяч населення. Оптимальний розмір району – це 200-250 тисяч мешканців”, – підсумовує голова правління ЦППР. 

Для вирішення фінансових проблем ОТГ виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан запропонував зробити акцент на проблемах бюджетної децентралізації, якої фактично не існує з 2019 року. 

“Без удосконалення механізму функціонування Державного фонду регіонального розвитку виділені на нього кошти краще прямувати ці кошти на інші напрямки”, – додає Слобожан.

100 новоутворених ОТГ досі не мають прямих бюджетних відносин, а процес ліквідації сільських рад так і залишається неврегульованим. Про це говорив радник з питань децентралізації та місцевого самоврядування Рівненського регіонального офісу Програми “U-LEAD з Європою Михайло Шелеп.

Однією з головних проблем ОТГ експерт з питань децентралізації та місцевого самоврядування Сергій Романович називає нестачу кадрів. 

“Кадровий голод особливо відчувається в тих громадах, які утворені виключно з селищ”, – резюмує експерт. 

Відеозапис дискусії доступний за посиланням.

Нагадаємо, 26 березня Коаліція РПР організувала онлайн-обговорення драфту аналітичного брифу на тему реформи у сфері захисту довкілля.

Драфти галузевих аналітичних брифів з питань реформ в Україні підготовлені до Ukraine Reform Conference 2020, яка відбудеться у Вільнюсі 7 липня. Пропозиції до драфтів аналітичних брифів ви можете залишити за лінком

“Регіональне обговорення реформ: на шляху до Вільнюса” організовується Коаліцією РПР у партнерстві з Посольством Литовської Республіки в Україні за підтримки Міністерства закордонних справ Литовської Республіки та Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EUACI – програма фінансується Європейським Союзом і співфінансується та реалізується Міністерством закордонних справ Данії).

Коментарі

Коментарі мають можливість залишати авторизовані користувачі