Миколаїв – створення громадських галузевих рад

02.07.2021

Громадська рада спільно з ГО «Спілка підприємців Миколаївщини» та «Центром підтримки бізнесу» розробили проєкт рішення та провели адвокаційну кампанію за результатом якої виконавчим комітетом Миколаївської міської ради було ухвалено рішення № 935 «Про створення і організацію діяльності громадських рад при виконавчих органах Миколаївської міської ради».

Мета створити системні механізми участі представників громадськості в місцевому управлінні шляхом участі в громадських галузевих радах

Контекст:

Громадські галузеві ради є важливим та дієвим механізмом участі містян в ухваленні політичних рішень. Вони надають змогу громадськості виступати у якості стейкхолдера, а отже мати змогу ефективно висловлювати та захищати свої інтереси. Це покращує та спрощує діалог із місцевими органами самоврядування, робить їхню роботу більш прозорою та підзвітною перед громадськістю.

Для впровадження цього механізму впливу та участі на практиці, Експертно — Громадська рада спільно з ГО «Спілка підприємців Миколаївщини» та «Центром підтримки бізнесу» розробили проєкт рішення та провели адвокаційну кампанію за результатом якої виконавчим комітетом Миколаївської міської ради було ухвалено рішення № 935 «Про створення й організацію діяльності громадських рад при виконавчих органах Миколаївської міської ради» з методичними рекомендаціями для представників органів влади та представників громадськості.

Механізми реалізації:

  • Розроблення проєкту рішення «Про створення й організацію діяльності громадських рад при виконавчих органах Миколаївської міської ради».

  • Проведення адвокаційної кампанії, що забезпечила ухвалення цього рішення.

Кращі практики:

  • Створення додаткових механізмів залучення громадськості до формування політик.

  • Надання методичних рекомендацій не тільки для представників громадськості, але і для органів місцевого самоврядування.

Результати:

Створено низку громадських рад у різних галузях, що за час свого існування підготували низьку проєктів місцевих рішень, що стосуються різних питань розвитку міста.

А отже — створено дієвий механізм донесення позиції та інтересів громадськості до органів місцевого самоврядування з огляду на те, що рекомендації громадських галузевих рад є обов’язковими для розгляду виконавчим комітетом Миколаївської міської ради.

Коментарі

Коментарі мають можливість залишати авторизовані користувачі