Рівне — систематичне проведення публічних консультацій

02.07.2021

Коаліція громадських організацій та ініціатив Рада Реформ Рівного та Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області забезпечила використання публічних консультацій як системної практики задля забезпечення кращого діалогу між містянами та місцевою владою.

Мета зробити публічні консультації місцевих жителів із владою системною практикою.

Контекст:

Публічні консультації є невід’ємним механізмом демократичного ухвалення політичних рішень, особливо на місцевому рівні. Вони надають місцевим мешканцям можливість безпосередньо висловлювати свої потреби та захищати свої інтереси, а отже — підвищувати легітимність політичних рішень, що є запорукою стабільності та ефективності роботи органів місцевого самоврядування.

Зважаючи на це, Коаліція громадських організацій та ініціатив Рада Реформ Рівного та Громадянської мережі ОПОРА в Рівненській області забезпечила використання публічних консультацій як системної практики задля забезпечення кращого діалогу між містянами та місцевою владою.

Механізми реалізації:

  • Адвокація положення про публічні консультації (Положення про публічні консультації в місті Рівному від 2019 року) та забезпечення їх відповідної реалізації.

  • Ініціація публічної консультації: подання звернення та 50 підписів мешканців / мінімум трьох громадських або благодійних організацій/ОСББ/п’яти юридичних осіб приватного права.

Кращі практики:

  • Пояснення процесу крок за кроком — Коаліція надала детальне пояснення процесу ініціації консультацій та легкість його організації.

  • Візуалізація, що покращує сприйняття інформації.

  • Поради щодо підвищення ефективності (принципи проведення публічних консультацій).

Результати:

6 проведених та 1 розпочата публічна консультація.

Коментарі

Коментарі мають можливість залишати авторизовані користувачі