Оборонні закупівлі, соцзахист ветеранів і реформа СБУ: політики та експерти обговорили реформу нацбезпеки

11.09.2020

Які головні досягнення та проблеми в реформуванні оборонної сфери за останній час? Як посилити соціальний захист ветеранів бойових дій? Що відбувається з реформою СБУ? Ці та інші питання обговорювали учасники онлайн-заходу «Регіональне обговорення реформ: національна безпека й оборона», організованого Коаліцією Реанімаційний Пакет Реформ 11 вересня.

Важливим моментом у реформуванні сфери національної безпеки та оборони за останній час став розвиток оборонної промисловості. А також залишився лише один крок до корпоратизації Укроборонпрому — логічного продовження реформування державного сектору військовї індустрії. Але найбільш проблемним питанням залишається реформа Служби безпеки України. Про це говорив Ігор Левченко, керівник секції стратегічного моделювання Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння, співавтор аналітичного брифу «Національна безпека й оборона» під час презентації документу.

Ще однією проблемою сфери нацбезпеки є питання соціального захисту ветеранів, додає Вікторія Івасик, координаторка аналітико-адвокаційного центру ГО «Юридична сотня» і співавторка аналітичного брифу.

Законодавство про статус ветеранів і гарантії їхнього соцзахисту було ухвалене ще в 1993 році: воно застаріле, а жодну із зазначених гарантій не можна отримати в повному обсязі.

«Більше того, ці гарантії не дозволяють ветеранам повернутися до повноцінного життя.

Наприклад, право на безкоштовний проїзд не допомагає знайти житло, роботу або отримати психологічну допомогу», — наводить приклад Івасик.

Першим кроком у реформуванні системи соцзахисту ветеранів вона назвала ухвалення законопроектів № 3407 «Про статус ветеранів та членів сімей загиблих (померлих) Захисників України та ветеранів» і № 3408 «Про статус осіб, які сприяли захисту Батьківщини, та осіб, постраждалих унаслідок збройних конфліктів», які вже були рекомендовані профільним парламентським комітетом.

Ці законопроекти мають бути ухвалені Парламентом на поточній сесії, прогнозує Роман Костенко, народний депутат, секретар Комітету ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Він також вказав на проблему з реформою СБУ.

«Зараз СБУ має повну таємницю доказів від адвокатів і суспільства, а також власні місця утримання. Ніхто від цих повноважень відмовлятися не хоче», — говорить депутат.

Він висловив сподівання, що СБУ поступово буде виконувати виключно функції спецслужби, хоча й назвав неідеальним законопроект щодо реформи служби, який буде розглядатися Парламентом.

В Україні оборонна сфера надзвичайно бюрократична: наявна ціла низка документів, які регулюють безпекові питання, зауважує Валерій Іващенко, Перший заступник Міністра з питань стратегічних галузей промисловості.

Він навів позитивний приклад Данії, де є лише один єдиний документ у цій сфері — оборонна парламентська угода. Вона ухвалюється раз на 6 років, і поєднує в собі фактично всі головні документи в безпековій сфері.

Також Іващенко назвав дві головні проблеми у сфері захисту ветеранів.

«По-перше, це визначення статусу учасників бойових дій, адже його може отримати людина, яка лише одного разу виїхала на робочу нараду в зону ООС. По-друге, це питання реабілітації ветеранів, щоби вони змогли повноцінно повернутися до мирного життя, — каже заступник міністра.

Ще одним важливим позитивним аспектом у реформуванні сфери нацбезпеки є ухвалення Парламентом закону «Про оборонні закупівлі» в липні цього року. На це звернула увагу Олена Трегуб, генеральний секретар Незалежного антикорупційного комітету з питань оборони (НАКО).

«Цей законопроект наближає Україну до євроатлантичних стандартів, робить закупівлі більш прозоруми та конкурентними, встановлює ринкові ціни на закупівлі та знижує корупційні ризики», — перелічує ключові положення закону експертка.

Але вона висловила стурбованість імплементацією цього документу.

«Створення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості ставить питання, хто саме буде розробляти підзаконні акти, — пояснює Трегуб.

Вячеслав Дем’яненко, в. о. Генерального директора Директорату політики у сфері оборони Міністерства оборони України, нагадав, що минулого року завершився оборонний огляд. І на основі нього необхідно затвердити Стратегію національної безпеки, Стратегію оборонної безпеки та Стратегічний оборонний бюлетень.

Ключові рекомендації на 2020–2021 роки, викладені в аналітичному брифі:

  • ухвалення закону про розвідку, подальше реформування розвідувальних органів, зокрема щодо забезпечення демократичного цивільного нагляду;
  • розроблення та ухвалення нової редакції закону про СБУ відповідно до положень ухваленого у 2018 році Закону «Про національну безпеку» та рекомендацій наших західних партнерів;
  • створення ефективної моделі оборони країни на основі професійного ядра, добровольчої територіальної оборони та зміни системи загального призову із запровадженням привабливих форм залучення громадян України до проходження військової служби;
  • початок процесу корпоратизації Державного концерну «Укроборонпром» відповідно до керівних принципів ОЕСР щодо корпоративного врядування на підприємствах державної форми власності з ухваленням необхідних законодавчих змін;
  • ухвалення нового закону про охорону секретної інформації, який відповідатиме євроатлантичним принципам прозорості та відкритості публічної інформації;
  • проведення аудиту та належної реєстрації земель та майна Міністерства оборони України, упорядкування електронного реєстру та внесення необхідних змін до відповідних нормативно-правових актів;
  • проведення аудиту наявної черги житла, запровадження електронної черги, розроблення альтернативної моделі соціального забезпечення військовослужбовців та їхніх сімей і внесення необхідних змін до відповідних нормативно-правових актів;
  • можливими варіантами удосконалення системи цивільного контролю відповідно до принципів НАТО можуть бути: створення незалежного державного інституту військового омбудсмена; розширення повноважень профільних комітетів Верховної Ради України (ВРУ); створення відповідної служби з демократичного цивільного контролю, підпорядкованої ВРУ (має набути повноважень розслідування різних проблем сектору безпеки й оборони за дорученням ВРУ або профільних комітетів). Цей інститут може також стати важливим інструментом протидії корупції у сфері нацбезпеки й оборони;
  • у сфері соціального забезпечення пріоритетним залишається ухвалення Закону «Про статус ветеранів та членів сімей загиблих (померлих) ветеранів» задля модернізації системи державної підтримки ветеранів та їхніх сімей. Потребує розв’язання проблема правового статусу та соціальних гарантій осіб, незаконно позбавлених волі внаслідок збройної агресії Російської Федерації.

Відеозапис дискусії доступний за посиланням.

Коментарі

Коментарі мають можливість залишати авторизовані користувачі